Србима у Витини и даље искључују струју

понедељак, 08 септембар 2008

Срби који живе у Косовској Витини ових дана су без струје због неизмирених обавеза према Косовско електро корпорацији. С обзиром да струју на Косову не плаћа више од 80% Албанаца овај чин руководства Општине Витина може се сматрати политичким покушајем да се протерају и неколико преосталих српских породица из овога краја.

Албански политичари покушавају да кривицу због несташице струје свале на Србе иако у многим политичким изјавама тврде да Срба има једва 5% на територији Косова и Метохије. Главни разлог за несташицу струје на Косову и Метохији је нестручност у раду и бројне хаварије у термоелектрани у Обилићу као и бројне проневере новца.

Незаинтересованост српских политичара и лидера косовских Срба за овај проблем је велика, а неопходна медијска кампања против шиптарских власти поводом овог проблема изгледа да неће започети.
И поред бројних апела Срба из овога краја, нико није подигао глас и нико осим локалних српских сајтова који се баве проблематиком Косова и Метохије није објавио ову вест.

Срби у Косовској Витини су навикли да трпе неправду, само им смета што се српска власт не труди да пронађе решење овог проблема у сарадњи са Унмиком као што се решавају горући проблему у Косовској Митровици.
Срби на Косову од 1999. године трпе снажне рестрикције електричне енергије, што представља још један вид психолошког притиска на неалбански живаљ на Косову и Метохији.

Министарство за Косово и Метохију као и увек до сада не показује разумевање за овакве проблеме Срба, па су Срби препуштени на милост и немилост Шиптарима који на сваки начин покушавају да докажу ко влада Косовом и Метохијом. Да ли је у питању немогућност деловања овог министарства или неспособност људи запослених у овој институцији остаје да се види. Недавно је Косовску Витину посетио Питер Фејт и разговарао са самозваним лидерима Срба из овога краја о проблемима децентрализације, а да ли ће неко из Министарства за Косово и Метохију или из Владе Србије посетити Србе у Косовској Витини остаје знак питања.


извор: http://www.kosovo-metohija.com


.

Нема коментара: