Испоручена је и трећа донација

Као и до сада, уз помоћ наших људи из целе Словеније, успели смо да прикупимо 2720 евра и да их проследимо нашој напаћеној браћи на Косову и Метохији, тачније у Косовској Витини и околним селима Врбовац, Могила, Клокот и Бинач.
Потрудили смо се да са скромним средствима, које смо успели да прикупимо уз помоћ људи добре воље из Словеније, обухватимо што више оних којима је та помоћ најпотребнија.
Са прикупљеним средствима смо помогли 16-оро деце из Витине (1600 €), затим породицу са шесторо деце из Врбовца (100 €) , оца који живи сам са сином који је полу инвалид (100 €) и коме пумпица у глави помаже да преживи дан, а коме је мајка умрла када га је родила, исто из Врбовца, затим породицу са четворо деце из села Клокот (100 €), који живе од скромног дечијег додатка и цркавице коју њихов отац заради радећи све могуће послове.
Обишли смо и породицу Ђурић из села Бинач крај Витине, која поред мајке и оца броји још деветоро деце, а сви заједно живе у просторији од десетак квадрата (220 €) !
Нисмо могли да заобиђемо ни породицу црквењака Војислава из Витине и његове скромне жене, којој је лева страна тела шлогирана, који живе у селу Могила (100 €). Нажалост смо доживели и то да нас осмех и захвалност Војислава овај пут не дочека, јер је пре две недеље због дуге болести напустио овај наш овоземаљски свет. Нека му је лака српска земља и вечна му хвала за све што је урадио за нашу цркву у Витини и наш народ, а све то без иједне надокнаде икада!
Додао би и то да смо део средстава (500 €) наменили народној кухињи у Врбовцу, која се брине за око 150 најугроженијих душа у витинској општини.

Остаје нам само да пренесемо поздраве и захвалност наших људи које смо и овај пут обишли и помогли им да бар на тренутак забораве на свакодневне проблеме и опасност која им стално прети. Све ово треба свима нама да да још више снаге и воље да наставимо да помажемо нашој браћи, јер је то наша хришћанска дужност као и дужност коју имамо према сваком припаднику свог српског народа који се нашао у невољи !


НЕМА ПРЕДАЈЕ !






Народна кухиња у Врбовцу

У оквиру хуманитарне акције За српски Космет, Српска омладина Словеније је посетила и народну кухињу у селу Врбовац, општина Витина и том приликом је део средстава која су донирали наши људи у Словенији, наменила народној кухињи...





Испоручена 3. донација

Данас (27.12.2008) је испоручена 3. донација ове године у оквиру хуманитарне акције За српски Космет у износу од  2.720 .

Подсећамо да је хуманитарна акција почела на Ускрс ове године, тачније 27.4.2008. Све укупно од почетка акције испоручено је 7.895  . Детаљнији извешај следи кад се чланови наше организације који су тренутно на путу врате. 
У име наших сународника са Косова и Метохије захваљујемо свима који су на било који начин учествовали у прикупљању средстава и помогли хуманитарну акцију.

Нема предаје!

.

Обиласци Космета : Слава у Девичу


Представници Српске омладине Словеније и уједно извођаћи хуманитарне акције "За српски Космет" посећују Косово и Метохију и изван оквира хуманитарне акције. У будуће ћемо детаљније ивештавати о обиласцима Космета са циљем да овдашњу и ширу јавност упознамо са ситуацијом на светој српској земљи.

Пресдставник наше организације је у периоду од 14.12 до 15.12 обишао више места на Космету, тако да у наставку текста објављујемо краћу репортажу.

13.12.2008 у касне вечерње сате полазимо из Београда и уз краћа стајања и снадбевање горивом у Звечану (надомак Косовске Митровице) настављамо пут Пећи и Дечана. Пред улазак у јужни део Митровице на кратко смо заустављени због контроле од стране "КПС" или боље речено пресвућених терориста, окупатора. Што се тиче снадбевања горива није на одмет напоменути, да је у северном делу Космета оно знатно јефтиније него у јужном делу или у централној Србији јер није опорезовано.
У рану зору стижемо у манастир Високи Дечани на јутарњу литугрију. После ручка и обиласка манастира, упутили смо се према Ораховцу где у једном делу града (а може га се назвати и гетом ) живи око 350 Срба у окружењу од 7.000 Шиптара. Тешко је описати у каквим ужасним условима живе наши сународници тамо. Мало ко би могао да поверује да неко у данашњој "Европи" живи у таквим условима. На такве слике и сцене смо навикли нпр. у тв извештајима из разних земаља такозваног "3. света". Веома је тужно да се такви призору могу срести и у нашој непосредној близини али то шира јавност не може да види због медијске блокаде која постоји и такође због неповољних услова који нису наклоњени неком са стране.

После дружења са мештанима упутили смо се ка оближњем манастиру Зочиште, који је 1999. године уништен иако је био под "заштитом" Кфора. Црква је обновљена 2004. године.

Ноћили смо у Великој Хочи, једном од најстаријих

насеља на Космету. Велика Хоча и нарочито околина Ораховца су познати по врхунском вину. У насељу се налази и виница манастира Високи Дечани.
Рано ујутро заједно са мештанима Велике Хоче и уз "пратњу кпс" упутили смо се према Девичу који се
налази у близини Србице, то јест у пределу где су се налазила најјача упоришта терористичке Учк. У Девич стижемо око 8 ујутро. Позитивно сам био изненађен великим бројем верника који су пристизали из свих крајева Србије, наравно највише их је дошло са Космета.

Свети Јоаникије Девички (некада и Јанићије)

је хришћански светитељ. Родом је Србин из Зете. Као младић обузет љубављу Христовом, оставио је своје дом и удаљио се у предео Ибра, у ушчеље Црне Ријеке, у тесну пештеру у којој се, по предању, пре њега подвизавао свети Петар Коришки.
Међутим када се његова слава почела распростирати међу људима, он је одбегао у Дреницу, и сакрио се у густу шуму Девичку. Јоаникије је године провео ту у самоћи, у ћутању и у молитви. По предању кнез српски Ђурађ Бранковић довео му је своју полуделу ћерку, коју је овај светитељ исцелио. Из благодарности Ђурађ је подигао манастир на том месту, познат и данас под именом Девич. Ту почивају мошти светог Јоаникија за које хришћани верују да су чудотворне.

У повратку ка Београду смо на кратко посетили Звечан,

градић у непосредној близини Косовске Митровице,
те мајку спрских манастира Студеницу.
Иначе у свакој српској енклави и у сваком нашем манастиру који смо посетили, били смо више него пријатно угошћени од стране домаћина.


Србија је на Космету!


Браћо Срби и сестре Српкиње!!!

Ево децембар је месец, сви знамо шта тај месец представља у овом новом светском поредку. У децембру месецу почињу разно разне прославе, изласци омладине на разно разна места ( која не доликују здравој српској омладини ), безглаво трошење новца на којекакве глупости ( алкохол, дрога... ), има још много тога, сви ви добро знате,  тако да нема потребе да пишем.
Децембар је такође месец који је и за нас Србе од великог значаја. Почео је велики пост, почињу српске славе..., значи има много лепих ствари које за нас Србе почињу у децембру,  па трају све до "божића".
Браћо Срби и сестре Српкиње, све ове лепе ствари које нам предстоје у овом периоду, немају никаквог значаја ако ко људи свакo за себе не радимо добре, племените и пре свега здраве ствари, које су нам итекако потребне у овом непрведном и исквареном свету.
Зато драга браћо и сестре треба да знамо да нашим сународницима на Косову и Метохији није лако. Они данас, у суботу, не размишљају како ће изаћи у дискотеку (клуб 12, кафе инн, трамонтану, м паб и слично... ), њима су мисли уперене само у сутрашњи дан. Тој деци доле у главама је само преживљавање и ништа друго.
Зато вам предлажем да сви мало размислимо шта и како да радимо, како да се понашамо у овом месцу.
За време поста је итекако пожељно чинити лепе ствари, помагати другима, никоме не мислити лоше,  понашати се како доликује правом Србину.
Српска омладина Словеније планира да до божића поново посетити наше најугроженије на Косову и Метохији. Зато апелујем на све вас који читате овај форум, а и на оне ваше пријатеље и познанике који не пишу овде, да се овај месец сви заједно потрудимо ( попијемо које пиво мање у кафани, не купујемо дрогу, не изађемо бар један викенд...)  и тај новац који би уштедели проследимо нашој деци на Косову и Метохији.
Као што сам рекао, план нам је да пре божића одемо по трећи пут на нашу свету земљу, а да ли ће то бити тако зависи од нас самих. Нека свако сам себе постави у позицију наших сународника доле, ако има и грам мозга направиће добру ствар пре свега за себе самога,  па после и за наш напаћени народ.

Ајде сви да се ангажујемо поводом тога, нека свако по свом крају прикупља новац, (родбина, пријатељи, девојке, момци...), замислите какву би лепу и племениту ствар урадили када би нашој деци доле улепшали најрадоснији српски празник божић и пре свега омогућили да га дочекају како доликује таквом догађају ( пуна трпеза хране и пића ), која им је итекако потребна.

НЕ ЗАБОРАВИТЕ ДА ЈЕ НАША ХРИШЋАНСКА ДУЖНОСТ ПОМАГАТИ ЉУДИМА, КО ЧИНИ ДОБРО ДОБРИМ МУ СЕ ВРАЋА!!!
Текст је преузет са форума

.
субота, 20. децембар 2008

У оквиру хуманитарне акције " За српски Космет ", били смо присутни на предновогодишњем дружењу чланова СКУД Видовдан у ресторану " При Јовоту " у Љубљани, где смо уз одобрење домаћина прикупљали добротворне прилоге за нашу децу на Косову и Метохији.

Том пиликом смо прикупили 72 € добротворних прилога,
које су донирали посетиоци забаве и који ће бити предати у оквиру 3. донације.

.
Мештани Могиле три дана без струје


среда, 17 децембар 2008

Мештани мултиетничког села Могила у Општини Косовска Витана због неизмирених рачуна  већ трећи дан без струје.

Косовска електро коропрација (КЕК), и косовске власти због немоћи да наплате струју  више од 40 % на читавом Косову и Метохији оваквим чином покушавају да скрену пажњу јавности да струју на Косову не плаћају Срби.

Ово није први пут да КЕК искључи струју у селу где живе Срби. Оваквих случајева у прошлости је било на десетине.

Договор Срба и Албанаца из Могиле да блокирају магистрални пут Гњилане – Косовска Витина, данас у трајању од 14 до 15 часова уродио је плодом јер су из КЕК-а у Витини добили обећање да ће струја мештанима Могиле доћи у вечерњим сатима.




извор
:  www.kosovo-metohija.com


.
У Врбовцу код Витине  опљачкана црква 
и демолирана народна кухињa

петак, 12. децембар 2008


У селу Врбовац код Витине демолиране су црква, народна кухиња и пекара. Како је за Ким радио изјавила председница НВО-а “Мајка девет Југовића” Светлана Стевић, особље из народне кухиње је затекло обијена врата магацина и кухиње, као и демолирану и опљачкану цркву. “Нешто новца је украдено, иконе и крстови су поломљени”, казала је Стевићка, додавши да из народне кухиње ништа није нестало, али да је она прилично демолирана. Портпарол КПС-а за регион Гњилана Исмет Хашани потврдио је КИМ радију да су црква у Врбовцу и народна кухиња опљачкани и демолирани. “Јутрос око 9 сати добили смо информацију од Саше Јовановића, мештанина Врбовца, да је током ноћи обијена црква. Према нашим сазнањима одатле је украдено између 3 и 4 хиљаде динара”, казао је Хашани. Он додаје да је полиција одмах изашла на лице места и обавила увиђај, као и да је истрага у току.