Исекли струју Србима у Витини

четвртак, 04 септембар 2008

Јуче око поднева радници Косовско електро корпорације (КЕК) у Косовској Витини почели су да секу струју Србима тражећи да плате енормно увећани месечни рачун. Претње Србима да неће добити струју све док не плате рачуне стизале су и раније на адресу преосталих Срба у Косовској Витини.Овакав вид притиска није никаква новина, али је време у коме се догађају овакве ствари намерно одабрано с' обзиром да се из овога краја млади брачни парови све више одлучују на одлазак са Косова и Метохије.

У Витини данас живи свега двадесетак српских породица, иако их је до 1999 године било око 8000. У селима која се налазе у непосредној Близини Витине живи неколико хиљада Срба који су изложени свакодневним претњама. На стотине Срба из овога краја убијено је или нестало након доласка Кфора на Косово и Метохију.Претпоставља се да струју на Косову и Метохији не плаћа око 70 % домаћинства, међу њима и Срби који су након 1999. године остали без посла и могућности да зараде новац.

Ипак косовске власти често кривицу за несташицу струје приписују косовским Србима иако у другим политичким изјавама упорно тврде да Срба има мање од 5%. Разлог за несташицу струје је једноставан, Албанци на Косову не умеју да произведу струју и немају ауторитета да изврше наплату код Албанаца пре свега у Метохији.Овакво понашање КЕК-е је политички вид репресије над преосталим Србима у Витини и представља тежњу локалних лидера да овај крај буде очишћен од Срба.


извор: http://www.kosovo-metohija.com

.

Нема коментара: